Hudiksvallin satama-allas rupattiin puhtaaksi

Vesirakennus Ojanen on puhdistanut Hudiksvallin satama-altaan pohjaa onnistuneesti.

Norlannissa Ruotsissa sijaitsevan Hudiksvallin satamapaikan perusti 1500-luvulla kuningas Kustaa Vaasa. Sahateollisuutta ja puutavaran vientiä Hudiksvallissa on harjoitettu 1700-luvulta lähtien. Pitkäaikaisen sahateollisuustoiminnan tuloksena satama- altaan pohjasedimentit sisälsivät raskasmetalleja, puunkyllästysaineita ja kokonaisia tukkeja, jotka tuli poistaa altaan pohjasta hallitusti alueen myöhemmän rakennustoiminnan mahdollistamiseksi. Tavanomainen ruoppaustekniikka ei tullut kysymykseen, koska tällöin olisi ollut suuri riski, että pohjasedimenttien sisältämä dioksiini, furaani ja raskasmetalli eivät pysy hallinnassa, vaan aiheuttavat veteen ”karatessaan” uuden ympäristöongelman. Toimivaa ratkaisua haettiin pitkään, ja sinä aikana näytti siltä, ettei tilaajan asettamat tiukat vaatimukset täyttäviä ratkaisuja löydy.

Satama-altaan puhdistusurakoitsijaksi valittiin Vesirakennus Ojanen Oy, koska sillä oli näyttöä aiemmista, laadukkaasti ja kustannustehokkaasti toteutetuista ympäristöruoppauksista ja erityisesti imuruoppaus- ja geotuubiteknologian hallinnasta. Hudiksvallin satama-altaan pohjan puhdistus oli kuitenkin erityisen vaativa projekti, koska ruoppaustoleranssit olivat erittäin tiukat. Lisäksi ruoppaus oli tehtävä laituritolppien välistä sukeltaja-avusteisesti, mikä entisestään lisäsi työn haastavuutta.

Moni urakoitsija piti ruoppauksen tarkkuusvaatimuksia liian tiukkoina. Ojasen yhtiö sen sijaan ilmoitti urakkakilpailun voittaneessa tarjouksessaan täyttävänsä nämä vaatimukset. Näin on myös tapahtunut, ja lopputuloksen laatu on ylittynyt niin reilusti, että olemme maksaneet yhtiölle tästä sopimuksen mukaiset bonukset.

Puhdistushankkeen projektipäällikkönä toimiva Johan Nordback, Structor AB:sta

Hyvä lopputulos mahdollistui, koska Vesirakennus Ojanen on aktiivisesti kehittänyt osaamistaan ja kalustoaan palvelemaan tällaisia vaativia hankkeita. Kehittämistyön tuloksena yhtiöllä on käytössään erinomaiset sekoituslaitteet ja ruopattavan alueen 3D-mallinnukseen yhdistetyt mittauslaitteet. Kaikki tämä yhdistettynä geotuubiteknologiaan on tuottanut lopputuloksen, johon tilaaja on erittäin tyytyväinen.

”Vesirakennus Ojanen on osoittautunut sekä erittäin päteväksi että yhteistyökykyiseksi urakoitsijaksi. Voin lämpimästi suositellaan yhtiötä kaikille heidän palvelujaan tarvitseville”, toteaa Johan Nordback tyytyväisenä.

Katso muita referenssejä

Kaikki referenssit
JOENSUU, SUOMI

Penttilän saha-alue on pian asuinalue

Joensuun Penttilän vanha saha lopetti toimintansa vuonna 1988, jolloin 1940-1960-luvuilla kyllästeaineena käytetyn Ky 5 -yhdisteen vaikutusten laajuus...

Bogstad-järvi, Norja

Huippusoutajien suosima järvi uudistui Norjassa

Oslon lähistöllä sijaitseva Bogstadjärvi on ollut vuosien ajan aktiivisten soudunharrastajien ja myös kilpasoutajien suosima harjoittelupaikka…

Kemijärvi, Suomi

Kemijärven sellutehtaan sedimentit hyötykäyttöön

Selluloosaa on valmistettu Kemijärvellä 1960-luvulta aina vuoteen 2008. Tehtaan sulkemisen jälkeen Stora Enso päätti puhdistaa vanhan…

vesirakennus ojanen logo

Vesirakentamisen ammattilainen vuodesta 2003

Tietoa meistä

Tarinamme
Laskutustiedot

Yhteystiedot

Kauppakuja 1
31900 Punkalaidun

+358500531530
sami.ojanen@vesirakennus.fi
Pyydä tarjous lomakkeella

Copyright © 2024 Vesirakennus Ojanen Oy